Samota
Knižní galerie
Antikvariát
Brno
Objekt měsíce
CZ
Prosinec 2018
( NERUDA, Jan - FLORIAN, Michael )
TŘI BIBLICKÉ. Z knihy Jana Nerudy Balady a romance.
Čtyři celostranné ručně kolorované dřevoryty a tři menší ručně kolorované dřevoryty Michael Florian.
Hranice, Josef Hladký, 1949.
8°, 33 str. Sešité složky, obálka pův. ruční karton.
Romance štědrovečerní, Balada tříkrálová, Balada o svadbě v Kanaán. - Soukromý tisk k vánocům 1949. Exemplář číslo 25 z limitované edice 100 výtisků. - Obálka téměř intaktní. Sešité složky intaktní.
Prodáno
Michael Florian ( 3. červen 1911, Stará Říše - 25. únor 1984, Stará Říše )
Grafik, ilustrátor, malíř.

Vybrané samostatné výstavy: 1956, Michael Florian: Dřevoryty, ilustrace, grafické listy, Městské muzeum, Počátky u Pelhřimova; 1981, Michael Florian: Souborná výstava k 70. narozeninám, Městské muzeum a galerie, Dačice u Jindřichova Hradce; 1986, Michael Florian: Grafika Vysočiny, Podhorácké muzeum, Předklášteří; 1991, Výstava křesťanského umění k nedožitým 80. narozeninám Michaela Floriana, Zámecké konírny, Moravské Budějovice.
Vybrané kolektivní výstavy: 1956, Knižní ilustrace a obálky členů a volné grafiky a ilustrací hostů Hollara, Galerie Hollar, Praha; 1957, Nová grafika členů Skupiny československých umělců grafiků Hollar, Galerie Hollar, Praha; 1958, Nová grafika hostů Skupiny československých umělců grafiků Hollar, Galerie Hollar, Praha; 1965, XVI. členská výstava Svazu československých výtvarných umělců, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě; 1968,Tsjechoslowaakse grafici, Museum Meermanno-Westreenianum, Museum van het Boek, Den Haag; 1971, Výtvarníci Vysočiny, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě; 1976, Současná tvorba na Vysočině, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě; 1980, Exlibris, Výstavní síň Umění-Knihy, Praha; 1986-87, České umění 20. století, Alšova jihočeská galerie, zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou; 1989, Portrét v české grafice XX. století ve sbírkách Galerie umění Karlovy Vary, Letohrádek Ostrov; 1996, České ex libris Nová výstavní síň, Chrudim; 2001-02, Pour félicité 1972 - 2002: Adresát MUDr. Jaroslav Dostál, Galerie Jiřího Jílka, Šumperk.
Vybraná literatura: 1993, Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K); 1998, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 1998 (II. D - G).

Jan Neruda ( 9. červenec 1834, Praha - 22. srpen 1891, Praha )
Básník, prozaik, novinář, ... Významný představitel českého realismu, vůdčí osobnost generace májovců.

Výběrová bibliografie poezie:
1858, Hřbitovní kvítí
1867, Knihy veršů
1878, Písně kosmické
1878-1883, Balady a romance
1883, Prosté motivy
1896, Zpěvy páteční

Grafika, design a fotografie, bibliografický popis, související texty a překlady © Stanislav Jordán
Antikvariát | Samota | Knižní galerie