Samota
Book Gallery
Antiquarian Bookshop
Brno
Object of the Month
EN
December 2018
( NERUDA, Jan - FLORIAN, Michael )
TRI BIBLICKE. Z knihy Jana Nerudy Balady a romance.
Four full-page hand-coloured woodcuts and three smaller hand-coloured woodcuts Michael Florian.
Hranice, Josef Hladky, 1949.
8°, 33 pp. Sections sewn, orig. handmade cardboard cover.
Romance stedrovecerni, Balada trikralova, Balada o svadbe v Kanaan. - Private printing for Christmas 1949. Limited edition number 25 of 100 numbered copies. - Cover near intact. Sections sewn intact.
Sold
Michael Florian ( June 3, 1911, Stara Rise - February 25, 1984, Stara Rise )
Czech graphic artist, illustrator, painter.

Selected Solo Exhibitions: 1956, Michael Florian: Dřevoryty, ilustrace, grafické listy, Městské muzeum, Počátky u Pelhřimova; 1981, Michael Florian: Souborná výstava k 70. narozeninám, Městské muzeum a galerie, Dačice u Jindřichova Hradce; 1986, Michael Florian: Grafika Vysočiny, Podhorácké muzeum, Předklášteří; 1991, Výstava křesťanského umění k nedožitým 80. narozeninám Michaela Floriana, Zámecké konírny, Moravské Budějovice.
Selected Group Exhibitions: 1956, Knižní ilustrace a obálky členů a volné grafiky a ilustrací hostů Hollara, Galerie Hollar, Praha; 1957, Nová grafika členů Skupiny československých umělců grafiků Hollar, Galerie Hollar, Praha; 1958, Nová grafika hostů Skupiny československých umělců grafiků Hollar, Galerie Hollar, Praha; 1965, XVI. členská výstava Svazu československých výtvarných umělců, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě; 1968,Tsjechoslowaakse grafici, Museum Meermanno-Westreenianum, Museum van het Boek, Den Haag; 1971, Výtvarníci Vysočiny, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě; 1976, Současná tvorba na Vysočině, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě; 1980, Exlibris, Výstavní síň Umění-Knihy, Praha; 1986-87, České umění 20. století, Alšova jihočeská galerie, zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou; 1989, Portrét v české grafice XX. století ve sbírkách Galerie umění Karlovy Vary, Letohrádek Ostrov; 1996, České ex libris Nová výstavní síň, Chrudim; 2001-02, Pour félicité 1972 - 2002: Adresát MUDr. Jaroslav Dostál, Galerie Jiřího Jílka, Šumperk.
Selected Literature: 1993, Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K); 1998, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 1998 (II. D - G).

Jan Neruda ( July 9, 1834, Praha - August 22, 1891, Praha )
Czech poet, writer and journalist,... One of the most prominent representatives of Czech Realism and a member of the "the May school".

Selected bibliography of poetry:
1858, Hrbitovni kviti / Graveyard Flowers
1867, Knihy versu / Books of Verses
1878, Pisne kosmicke / Cosmic songs
1878-1883, Balady a romance / Ballads and Romances
1883, Proste motivy / Simple Themes
1896, Zpevy patecni / Friday Songs

Graphics, design and photography, bibliographic description, related texts and translations © Stanislav Jordán
Antiquarian Bookshop | Samota | Book Gallery