Samota
Knižní galerie
Antikvariát
Brno
CZ
Červenec 2019
SEIFERT, Jaroslav: MOZART V PRAZE. Třináct rondeaux.
Mědiryty Jiří Antonín Švengsbír.
Praha, Jaroslav Picka, 1946.
16°, nestr. [32]. Volné listy, pův. obálka, pův. přebal.
Šest původních mědirytů, pět rytin signováno J.A.Š. v desce dole vpravo. Jeden z 53 nečíslovaných exemplářů. Tisk Jaroslav Picka. Podpis Jaroslava Seiferta a J. A. Švengbíra v tiráži. - Obálka a přebal se znaky použití běžnou manipulací a ve velmi dobrém stavu, volné listy intaktní.
Prodáno




Jaroslav Seifert ( 23. září 1901, Praha - 10. leden 1986, Praha )
Lyrický básník, prozaik, publicista a překladatel. Spoluzakladatel avantgardního Uměleckého svazu Devětsil (1920), signatář Charty 77, nositel Nobelovy ceny za literaturu 1984.
Výběrová bibliografie:
1921, Město v slzách
1923, Samá láska
1925, Na vlnách TSF
1926, Slavík zpívá špatně
1929, Poštovní holub
1933, Jablko z klína
1936, Ruce Venušiny
1937, Jaro, sbohem
1938, Zhasněte světla
1940, Světlem oděná
1944, Kamenný most
1948, Ruka a plamen
1954, Maminka
1965, Koncert na ostrově
1967, Odlévání zvonů
1967, Halleyova kometa
1977, Morový sloup
1979, Deštník z Piccadilly
1983, Býti básníkem
1967, Halleyova kometa

Jiří Antonín Švengsbír ( 19. duben 1921, Praha - 3. březen 1983, Praha )
Grafik, rytec, ilustrátor,...

Studia: 1945-1950 Vysoká škola uměleckoprůmyslová, Praha, prof. Antonín Strnadel.
Členství: Umělecká beseda, Svaz československých výtvarných umělců, Grafis, Sdružení českých umělců grafiků Hollar
Vybraná zastoupení ve sbírkách: Národní galerie v Praze; Památník národního písemnictví, Praha; Národní muzeum, Praha; Muzeum hlavního města Prahy; Harvard University, USA.
Vybrané samostatné výstavy: 1954, Jiří Antonín Švengsbír: Grafika, kresby, akvarely, známková tvorba, Galerie Hollar, Praha; 1960, Jiří Švengsbír, Kabinet umění, Brno; 1963, Jiří Švengsbír: Kresby, Galerie Hollar, Praha; 1971, Jiří Švengsbír: Grafika, Národní muzeum, Praha; 1972, Jiří Švengsbír: Kresby, grafika, Kabinet grafiky, Brno; 1978, Jiří Švengsbír: Má Praha,Výstavní síň Umění-Knihy, Praha; 1985, Jiří Švengsbír, Galéria výtvarného umenia, Prešov.
Vybrané kolektivní výstavy: Množství společných výstav od roku 1950 až do přítomnosti.

Vybraná literatura: 1959, Hlaváček Zdeněk: Jiří Švengsbír (Grafika), Nakladatelství československých výtvarných umělců, Praha; 1979, Dvořák František: Současné exlibris, Odeon, Praha; 1993, Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž); 2006, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 2006 (XVII. Šte - Tich); 2006, Nová encyklopedie českého výtvarného umění (Dodatky).

Jaroslav Picka ( 30. leden 1897, Praha - 26. červen 1957, Praha )
Tiskař a vydavatel soukromých tisků.


Grafika, design a fotografie, bibliografický popis, související texty a překlady © Stanislav Jordán
Antikvariát | Samota | Knižní galerie