Samota
Knižní galerie
Antikvariát
Brno
CZ
Květen 2020
BUREŠ, Miloslav - JANDOVÁ, Ludmila: OTVÍRÁNÍ STUDÁNEK.
Dva lepty Ludmila Jandová, kaligrafie a grafická úprava Jaroslav Cheben.
Pardubice, Východočeská galerie, 1973.
4°, nestr. [16]. Volné listy, původní kartonová obálka.
Exemplář číslo 19 z limitované edice 100 výtisků. Ruční papír Velké Losiny. Dva původní lepty Ludmily Jandové, které autorka sama vytiskla na ručním lisu. - Obálka téměř intaktní, volné listy intaktní, lepty intaktní.
Prodáno
Miloslav Bureš (6. listopad 1909, Polička, Rakousko-Uhersko - 12. listopad 1968, Praha, Československo)
Básník, prozaik, redaktor.
Po gymnáziu v Poličce a několika semestrech
na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze pracoval jako redaktor periodik a novin, rozhlasový a nakladatelský redaktor. Hudební skladatel Bohuslav Martinů složil na jeho básnické texty čtyři kantáty: Otvírání studánek (1955), Legenda z dýmu bramborové nati (1956), Romance z pampelišek (1957) a Mikeš z hor (1959).
Výběrová bibliografie poezie:
1929, Katalepton
1931,
Ztracené deště
1934, Nachový vítr
1935, Chudé lásky
1936, Zpěv nad střechami
1937, Zemi krásnou
1943, Bílé jaro
1945, Květ na přilbici
1955, Otvírání studánek
1961, Pochovávání světla
1966, Slunce zapadá do hlíny

Ludmila Jandová (3. srpen 1938, Osík, Československá republika - 20. říjen 2008, Osík u Litomyšle, Česká republika)
Grafička, malířka, ilustrátorka.
Studium: 1958 - 1969, Akademie výtvarných umění, Praha, prof. Karel Müller, Vladimír Silovský, Vojtěch Tittelbach.
Vybraná členství: Český fond výtvarných umění. Volné sdružení Tolerance.
Samostatné výstavy: Množství samostatných výstav od roku 1970 až do přítomnosti.
Společné výstavy: Množství společných výstav od roku 1967 až do přítomnosti.
Vybraná literatura: 1999, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 1999 (IV. CH - J); 2006, Nová encyklopedie českého výtvarného umění (Dodatky)


Jaroslav Cheben (17. únor 1936, Pardubice, Československá republika)
Grafik, malíř, ilustrátor, typograf.
Studium: 1951 - 1955, Škola uměleckých řemesel, Brno.
Vybraná členství: Český fond výtvarných umění.
Vybrané samostatné výstavy: 1966, Jaroslav Cheben: Máchovské variace, Muzeum východních Čech v Hradci Králové; 1976, Jaroslav Cheben: kresby, grafika, Šolcův statek, Sobotka; 1986-1987, Jaroslav Cheben: Obrazy, kresby, grafika, Galerie Jaroslava Gruse, Pardubice;
1987, Jaroslav Cheben, Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě.
Vybrané společné výstavy: 1964, Bienále užité grafiky Brno ´64: Československý plakát a propagační grafika, Brno; 1966, Výstava mladých / Exposition des jeunes, Dům pánů z Kunštátu, Brno; 1972, 5. bienále užité grafiky Brno 1972, Mezinárodní výstava ilustrace a knižní grafiky, Dům pánů z Kunštátu, Brno; 1988, Krajina Českého ráje ve výtvarném umění, Krajská galerie, Hradec Králové; 1994, Současná česká grafika, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava; 1997, Das tschechische Plakat der sechziger Jahre, Rosgartenmuseum, Konstanz; 1997, Český plakát 60. let ze sbírek Moravské galerie Brno, Uměleckoprůmyslové muzeum, Brno.
Vybraná zastoupení ve sbírkách: Moravská galerie v Brně, Památník národního písemnictví, Praha.
Vybraná literatura: 1993, Malíři Vysočiny, Galerie Vysočina, Polička; 1999, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 1999 (IV. CH - J), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava.